hora tv
Nu-ti uita traditia




Tariful pentru apelurile telefonice la emisiunile în direct la Hora tv este 1,5€+TVA. Apelurile la nr. 0906020252 reprezintă acordul d-voastră. Hora tv își rezervă dreptul de a bloca numerele telespectatorilor care folosesc limbaj ne-adegvat (injurii, jigniri, insulte etc, etc! ...)

Artiști  -  Leontin Ciucur

Fotografii

Leontin Ciucur (1 mai 1961, sat Damiş, comuna Bratca, judeţul Bihor) - interpret de muzică populară, o voce pentru frumuseţea Bihorului. Este căsătorit şi are 3 copii. După terminarea cursurilor elementare urmează Liceul Industrial nr. 2 din Oradea, iar la 20 de ani se înscrie la Şcoala Populară de Artă, apoi la Colegiul economic al Universităţii din Oradea. După ce funcţionează câţiva ani în domeniul telecomunicaţiilor şi automatizărilor, în 1990 este angajat ca solist vocal la Filarmonica de Stat din Oradea, pentru ca în 2004 să devină director artistic la Ansamblul artistic profesionist „Crişana”. Reprezintă cu predilecţie zona folclorică Bihor, subzona Crişului Repede. Cântecele aflate în repertoriu sunt de inspiraţie folclorică create în baza unor culegeri de gen pe care le-a făcut în satul lui natal şi în alte sate de pe Valea Crişului. De exemplu, melodia cântecului Satul meu îi sat de munte este culeasă de la un muzicant din Valea Crişului Repede, pe nume Trienuţ, iar versurile de la regretatul Onuţ Buţirii din Beznea. Sunt piese valoroase care, cum este cazul cântecului Merg cu mândra pe cărare exprimă adevărate filozofii de viaţă ale ţăranului român.

De altfel, activitatea lui artistică este foarte bogată de a lungul anilor, atât înainte de Revoluţie cât şi după. În 1977, la numai 16 ani obţine diploma de onoare şi titlul de laureat al festivalului Mândru-i cântecu-n Bihor, iar în 1981 îşi adjudecă premiul I la acelaşi festival, pentru ca tot în 1981 să debuteze la radio Bucureşti cu primele înregistrări realizate cu orchestra radio condusă de George Vancu, înregistrări foarte apreciate, unele din ele fiind preluate de Institutul de etnologie şi dialectologie din acea vreme. De altfel, acest an este foarte bogat pentru Ciucur, el participând la numeroase festivaluri de folclor şi obţinând valoroase premii. Este laureat la festivalul de folclor la Drobeta Turnu Severin, iar la festivalul interjudeţean „Floare de pe Bărăgan” obţine premiul I, fiind acompaniat de orchestra dirijată de regretatul Radu Voinescu. De asemenea, la festivalul „Voci tinere” de la Deva, primeşte premiul special al juriului fiind şi laureat al festivalului „Cântecele Iancului” - Costeşti, judeţul Alba.

În anul 1982, participă la a XIII-a ediţie a Festivalului „Steaua litoralului”, unde, acompaniat de orchestra „Brâuleţul” din Constanţa, condusă de maestrul Gheorghe Parnica, obţine Premiul I. Alături de această orchestră participă la o selecţie pentru un turneu în Statele Unite, fiind ales, dar din păcate turneul nu a mai avut loc. În anul 1983 participă la festivalul „Maria Lătăreţu” de la Târgu Jiu, ediţia a III-a unde obţine o menţiune, acompaniat fiind de orchestra „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, condusă de dirijorul Marin Ghiocel, iar în anul 1985 participă alături de ansamblul „Nuntaşii Bihorului” la un turneu pe Valea Aostei din Italia şi în Portugalia, unde susţine spectacole, într-o serie de localităţi: Porto, Santareim, Setubal, Lisabona etc., pentru ca în 1987 să plece din nou cu ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, dar de data asta, în Italia şi Franţa.

În anul 1990 participă tot alături de ansamblul „Bihorul” la un festival internaţional de folclor la Isle of Man (Anglia). Este laureat cu premiul I al Topului tinerilor interpreţi de muzică populară alături de Nineta Popa, top realizat de Radiodifuziunea Română de Angela Marinescu. În 1991 la invitaţia unor inimoşi români din Statele Unite, susţine spectacole pentru românii din Sacramento, San Francisco şi Los Angeles, iar în anul 1992 participă alături de ansamblul „Bihorul” la un festival internaţional de folclor de la Ingolstadt, Germania. Cu acelaşi ansamblu folcloric, străbate în 1996, deşertul pentru a participa alături de peste 30 de ţări la Festivalul Internaţional de Folclor de la Ismailia - Egipt. Susţine spectacole şi în alte oraşe ale Egiptului bucurându-se peste tot de un succes deosebit.

De asemenea, a participat, de-a lungul anilor, la numeroase schimburi culturale în Ungaria la Budapesta, Ghyula, Debrecen şi a participat la numeroase emisiuni de radio şi televiziune. Itinerariul internaţional al cântăreţului este în continuare bogat. Se remarcă schimbul cultural cu Ansamblul „Abrasevich” din Serbia prin spectacolele de la Pancevo şi Varset, schimbul cultural cu Ucraina la Kiev sau participarea la Festivalul Internaţional de Folklor, Lefkada din Grecia, ediţia 43, Festivalul Internaţional de Folclor din Tunisia, Festivalul Internaţional de Folclor Rosa Balistrieri din Sicilia. Anii 2004-2006 s-au soldat cu zeci de spectacole ţinute în întreaga ţară, de obicei, alături de Ansamblul profesionist „Crişana” sau ca invitat în concerte sau spectacole de referinţă realizate de diferite televiziuni, dar în primul rând de TVR 1, TVR 2 sau TVR Internaţional.

A participat la emisiuni sau filmări nenumărate realizate de Marioara Murărescu, Elise Stan, luliana Tudor, Niculina Merceanu sau Valeria Arnăutu. A realizat un Medalion de interpret de 45 de minute „care a fost difuzat la o oră de maximă audienţă pe TVR 2 şi datorită căruia a fost invitat să participe la standul expoziţional al TVR de la ROMEXPO, unde a susţinut un recital, împreună cu Maria Ghinea. Un medalion al interpretului a fost realizat şi la obârşii, la Bratca şi Damis cu participarea dansatorilor din localitate. A filmat şi a cântat în foarte multe locuri, la munte sau la mare sau sus, aproape de cer, pe Muntele Găina şi aproape de civilizaţia satului, la Muzeul Satului din Bucureşti. Presa şi specialişti dar şi publicul îl apreciază tot mai mult, pe zi ce trece. Marioara Murărescu, de exemplu spune emblematic; „Pe firul acesta se împleteşte firesc, suflet din sufletul bihorenilor, glasul lui Leontin Ciucur”.

Opere selective

Evident o astfel de bogată activitate la cele mai diferite televiziuni s-au soldat cu sute şi sute de înregistrări, fie că este vorba de emisiunea „O vedetă popuIară”, „Tezaur folcloric” sau „Moştenitorii”, fie de emisiunile locale cum ar fi: „De-ale noastre din Bihor” sau „La crâşma cu doruri multe”.

Ciucur are deja la activ şi importante apariţii discografice, între care, trei apariţii pe CD cu Ansamblul „Crişana”, o casetă audio cu colinde Scoală gazdă, fă lumină sau CD-ul audio şi caseta La birtul cel din vale, care s-au bucurat de o foarte bună primire.

Sursa onepointfm.com


Videoclipuri
Publicitate: